Tuesday 19 June 2007

ostani

Jel se sećaš?

Sećanja su prolazna. Ljudi sve rade kako bi imali uspomene.

Da, ali ovo su naše. Sećaš li se, reci mi.

Razumeš li ti kako čitavi životi prolaze u planiranju budućnosti kako bi ta budućnost obezbedila prijatnu prošlost, i samim tim, jedino uspomene?

Moraš li stalno da budeš takva? Nije sve u isterivanju tvoje pravde. Nije sve u življenju u trenutku, ako si ti jedina u tom trenutku. Moraš li stalno da mi govoriš stvari koje misliš?

Molim? Želiš da ti kažem nešto što ne mislim? Kakav si ti čovek uopšte?

Nisam tako mislio. Hteo sam da kažem da si u svakom trenutku napeta. Stalno ti je u mislima problem. Nikada se ne opuštaš.

Reci mi, kako da se opustim, ako je opuštanje samo gubljenje vremena?

Nije! Nije! Opusti se sa mnom. Izgubi malo vremena sa mnom. Stalno mi govoriš o nekom planiranju buduće prošlosti i tvojoj potrebi da živiš u sadašnjosti, koja ne postoji, a i sama planiraš prošlost. Ja od tebe tražim samo da barem jednom živiš u sadašnjosti. Da budeš u ovom trenutku sa mnom, i da mi kažeš da li se sećaš!

Dobro. Sećam se.

...

...

...

...

I?

I ništa. Hajde da ležimo ovde još malo. Zar ti ne prija da posmatraš nebo? Pogledaj koliko se zvezda vidi ove noći.

Pola tih zvezda je već ugašeno.

Molim te. Znam i sam. I ti znaš da ja znam. Ali zar ne primećuješ koliko uslovljavaš naše razgovore? Vidiš li koliko iz tvoje želje da oni budu ispravni, svodiš našu komunikaciju na osnovni nivo. Svađamo se, a nisamo ljuti jedno na drugo.

Jel tebi ja smetam? Smeta ti šta ja radim i ono što jesam?

Ne. Samo kažem da bi bilo dobro...

Samo ti govori. Ja nemam vremena da ležim ovde sa tobom i da slušam tvoje primitivne teorije nastanka i nestanka sveta. Znaš koliko me je briga što su istrebljeni delfini iz Jangcekjanga? Znaš koliko? Više nego tebe! Ti samo pričaš kako ti je strašno žao jadnih delfina, a sam ne činiš ništa kako bi to promenio! Planeta nam se samouništava a ti samo posmatraš i govoriš kako ti je žao, i kako je to strašno!

Kad jeste strašno.

Da, ali gde si tu ti?

Ja sam ovde, sa tobom. Lepo mi je.

Tebi je lepo?

Ja stvarno ne mogu više. Moram da idem, sutra treba rano da ustanem.

Nemoj da ideš. Ostani još malo.

Moram.

Dobro.

...

HEJ!

Molim?

Živi u trenutku, pokušaj jednom! Prestani stalno da pričaš o tome, već uradi ti jednom!

Teraj se u kurac!